Koji je princip rada “Bowen Terapijske Tehnike”?

Postoji više teorija o fiziološkim mehanizmima uz pomoć kojih Bowen Tehnika dovodi do rezultata po kojima je poznata. Pored toga što balansira ANS kako je već rečeno, Bowen pokreti i procedure mogu navesti telo da samo sebe leči tako što aktiviraju:

  • Miotaktički refleks (refleks istezanja): Većina Bowen pokreta se primenjuje ili na fiksnom pripoju (proksimalnom), mobilnom pripoju (distalnom) ili na trbuhu mišića gde su receptori, koji reaguju na nivo tenzije i o tome izveštavaju CNS.
  • Proprioceptori zglobova (mehanoreceptori): Svi pokreti koji se vrše oko zglobova direktno utiču na zglob i ligamente bogato inervisane proprioceptorima. Ovde će opet stimulans dat pokretom biti prihvaćen od strane nervnog sistema, pozvajući odgovor u vidu normalizacije funkcije zgloba, bez potrebe za snažnom manipulacijom.
  • Fascija: Svaki Bowen pokret izvodi se na nivou površinske fascije i utiče na vezu između fascije, mišića ili tetive koji su mobilisani. Fascija igra glavnu ulogu u koordinaciji mišića, posturalnom poravnanju i opštem strukturalnom i funkcionalnom integritetu tela. Na sve ovo negativno utiče kada se fascija ukruti, kontrahuje, uvrne ili dehidrira. Nije neobično da posle Bowen tretmana ožiljačno tkivo omekša, a držanje i pokretljivost  su poboljšani bez upotrebe snažne mobilizacije i istezanja.
  • Segmentisani visceralnosomatski kičmeni refleks: Ove reflekse stimuliše više različitih Bowen pokreta koji proizvode reakcije odgovarajućih unutrašnjih organa kroz stimulaciju kože, mišića i nerava.
  • Harmonizacija vibracije ili model rezonance: Pokreti koji se koriste u Bowen radu podešavaju vibracione modele u telu koji ga zatim vaćaju u balans.
  • Drenaža limfnog sistema: Neke od Bowen procedura aktiviraju drenažu limfnog sistema stimulišući tako imunološki sistem.
  • Detoksikacja: Često započeta tokom Bowen tretmana, poboljšava sposobnost tela da funkcioniše na ćelijskom nivou.