Bowen tretman

Bowen tretman se obično izvodi dok osoba kojoj je tretman namenjen leži na stolu za masažu. Ako ovo nije izvodljivo stolica, invalidska kolica ili običan krevet mogu biti primerene opcije. Kako su Bowen pokreti veoma nežni i ne stvaraju nikakvu vrstu bola, mogu se izvesti u bilo kom položaju, a da to ne umanjuje njihovu preciznost i efekat na bilo koji način. Ležeći položaj prosto olakšava opuštanje klijenta pa je iz tog razloga uobičajen. Iz istog razloga, iako je Bowen pokrete moguće izvoditi na goloj koži, preporučuje se rad preko lagane odeće da bi se osoba kojoj je tretman namenjen osećala prijatnije.

Bowen seansa traje približno jedan sat i podrazumeva jednu ili više procedura, koje se sastoje od nekoliko setova specifičnih, svrsishodnih Bowen pokreta. Pokreti se izvode utvrđenim redom sa dvominutnim pauzama između. Pauze dozvoljavaju nervnom sistemu da obradi čulne nadražaje koji mu se Bowen pokretima predaju i pre sledećeg seta  pokreta odgovori na potrebe tela tako što počinje da prilagođava nivo napetosti u mišićima. Ukoliko telo pokaže znakove promene i odreaguje znojenjem, promenom temperature ili naglim nevoljnim pokretima, pauze se produžavaju za nekoliko minuta.

Uobičajen pristup tokom seanse je da se izbalansira celo telo, a počinje se sa obraćanjem lumbalnoj, zatim torakalnoj i onda cervikalnoj oblasti (donji, sredni i gornji deo leđa). Da bi što više umanjili potrebu za uznemiravanjem klijenta koji se odmara, prvo se obavljaju sve procedure koje se obraćaju zadnjem delu, a zatim se klijent okreće i vrše se procedure tokom kojih  on ili ona leži na leđima.

Idealan trenutak za Bowen seansu je neposredno nakon povrede. Na taj način telo dobija mogućnost da prevaziđe traumu, pre nego što počne da pravi protivtežu povredi, preopterećujući tako odgovarajuće mišiće, tetive, ligamente, fasciju i unutrašnje organe preko kojih vrši kompenzaciju. Ako ste u mogućnosti da zakažete Bowen seansu tokom tri dana nakon povrede, izlečenje će biti optimalno brzo i potpuno. Međutim i u slučaju zanemarenih ili hroničnh stanja, koja nekada traju i godinama, Bowen tehnika daje zavidne rezultate.

Često je potrebno samo nekoliko seansi da se otkloni bol i povrati homeostaza, a najbolji rezultat ćete postići ako:

  • ne podvrgavate telo nikakvoj manuelnoj metodi četiri dana pre i pet dana posle seanse
  • izbegavate naporno vežbanje dana kada imate seansu
  • ne koristite led ili toplotu na mestu povrede
  • pijete dosta vode
  • šetate jedan sat dnevno ukoliko je to moguće